Post Info TOPIC: Pas op voor te ruig vertier met Waltrudis van Mons
verslaggever

Datum:
Pas op voor te ruig vertier met Waltrudis van Mons
Permalink   
 


Waltrudis van Mons werd in 612  in het zo’n dertig kilometer ten zuiden van Mons in Frankrijk gelegen Cousolre geboren. Haar moeder was de Heilige Bertilia, een koningsdochter uit Thuringen. Haar vader was de  heilige graaf Waldebert, gouverneur van de Frankische provincies Samber en Maas en Benedictijns abt van Luxeuil.

Waldetrudis werd rond het jaar 635 door haar ouders uitgehuwelijkt aan Vincentius, de graaf van Henegouwen aan het hof van koning Dagobert en schonk hem vier kinderen: Sint Landerik, de latere bisschop van Metz; de op zevenjarige leeftijd gestorven heilige Dentelijn; Sint Aldetrudis en tenslotte de heilige Madelberta.

Zijzelf krijgt daarna in een droom een beker wijn van Sint Gorik, de bisschop van Kamerijk. Als zij ervan gedronken heeft, krijgt zij een afkeer van al wat soft is, en verlangt naar iets ruigers. Wanneer zij de mensen om haar heen om raad vraagt omtrent deze droom, wordt zij vierkant uitgelachen.

 __________________
Jonathan

Datum:
Ruig vertier met Waltrudis van Mons
Permalink   
 


Palma sub pondere crescit.__________________
Safiotti

Datum:
Pas op voor te ruig vertier met Waltrudis van Mons
Permalink   
 


Jonathan schreef:

Palma sub pondere crescit.


 De Palm groeit "Onder het gewicht"; Groeien tegen de verdrukking in.

Een interessante Latijnse Spreuk met een kern van waarheid.

 __________________
Vandenboeynands

Datum:
Zalig ruig vertier met Waltrudis van Mons
Permalink   
 


Wel weet Waltrudis haar man te bewegen om hun kinderen Sint Aldetrudis en de heilige Madelberta in het klooster van haar tante Sint Aldegondis onder te brengen, zo dat zij en haar man de rest van hun leven in zware boetedoening als toonbeeld van christelijke deugd in een klooster door kunnen brengen.

Waldetrudis  stichtte een kleine religieuze gemeenschap op een heuvel waaromheen later de stad Mons/Bergen zou groeien. Nog één keer krijgt zij de aanvechting om terug te keren naar haar vroegere adellijke leven, met al wat daar bij hoort aan status, wuftheid en comfort, en de strenge kloosterlijke levenswijze te laten voor wat zij is.

Als zij hier dankzij serieuze kastijding eenmaal doorheen is, wordt zij een inspirerende kloosterlinge, in staat om kinderen met een kruisteken te genezen en geld voor de armen op magische wijze voor haar zuster Aldegondis te vermenigvuldigen.

Op 9 april 688 stierf ze, en haar lijk werd onmiddellijk na haar dood het voorwerp van devotie.__________________
Lobke Broos

Datum:
Pas op voor ruig vertier met Waltrudis van Mons
Permalink   
 


In 727 bezoekt de heilige bisschop Hubertus van Tongeren haar graf, al zou het nog duren tot 1039 voor zij officieel door de bevoegde instantie heilig werd verklaard.

 

 __________________
Pagina%paginanummer%van%totalepagina%  sorted by
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard