Reply naar: San Salvator Den Bosch; Een wrange vrucht van mgr. Bluyssen!
-- Posting Anonymously --
Naam:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Please enter the characters above in the box below.
 
 
 
Post Info TOPIC: RE: San Salvator Den Bosch; Een wrange vrucht van mgr. Bluyssen!
Jong en Katholiek

Datum:
RE: San Salvator Den Bosch; Een wrange vrucht van mgr. Bluyssen!
Permalink   
 


Even teruglezend zag ik dat ik jullie 'wolven in schaapskleren" en "rovers van de waarheid" noemde. Dat was nogal overdreven. Het spijt me dat ik dat zo formuleerde, mijn welgemeende excuses. Die woorden neem ik terug.

Ik vind het alleen jammer dat er in de Kerk zoveel verdeeldheid is, dat de oude waarheden als negatief worden bestempeld, als ouderwets en uit de tijd. Ik vind het ook zo jammer dat jullie in een zaaltje bij elkaar komen in plaats van in een kerkgebouw. In heel Nederland staan tientallen kerken leeg! En jullie zitten in een zaaltje. Dat zou niet hoeven te zijn. Want de Kerk is niet ouderwets, de Kerk leeft nog steeds, maar je moet die tekens van leven willen zien. In een handjevol trouwe kerkgangers, de gezinnen, de jongeren, de tieners, de pasgedoopte kinderen.

Nee, wat opvalt zijn de lege kerkgebouwen en de uitspraken van de paus, de schandalen en de woorden van de ontdoopte katholieken. Wat niet opvalt, zijn de mensen die Jezus ontmoeten tijdens de uitstelling van het Allerheiligst Sacrament (ja, dat bestaat nog), de pelgrims naar bedevaartsoorden (niet alleen zieke ouderen, ook vlotte jongeren), de mensen uit verpleeghuizen die de rozenkrans nog willen bidden (vroeg geleerd, oud gedaan), de priesters die een tienergroep starten met leuke activiteiten (ze gáán ervoor), de katholieke jongerendagen (u zou erbij moeten zijn!), de ouders die hun kindje willen laten dopen (hoezo ouderwets?), de mensen die gewetensnood hebben en zouden willen biechten (jong en oud). En dat kan nog, hoor! Je kunt nog biechten in Nederland! Ik zou kunnen doorgaan, want er wordt zoveel georganiseerd. Daarvan zou u hoop krijgen in plaats van kritiek op de Kerk.

Ja, er is hoop op een Kerk die wél kan veranderen, want haar leden kunnen veranderen door een leer die al tweeduizend jaar oud is. Die leden kunnen de wereld veranderen in positieve zin. Iedereen is verantwoordelijk als lid van die Kerk. Wat doen wij als leden: denken dat Kerk op instorten staat of ervoor gaan en iets positiefs doen? Wat laten wij de wereld zien met ons negativisme? Wat heeft kritiek op de Kerk de wereld, de jongeren, de kinderen, te bieden?Jong en katholiek

Datum:
Permalink   
 

"Wij vinden dat de moederkerk een verouderde methodiek hanteert en op alle fronten faalt."

Nee, het is niet de Kerk die faalt, maar al die leden afzonderlijk van die Kerk. Die Kerk is de bruid van Christus en "poorten van de hel zullen haar niet overweldigen". Ja, al die leden afzonderlijk zijn zondaars. Maar het ene lid kan niet zonder het andere, allen vormen het lichaam. Ja, die leden hebben er gedurende de tijd een potje van gemaakt, maar niet alle leden.

"Op alle fronten faalt..."gelukkig niet! De Kerk is springlevend, er komen jongeren, er komen gezinnen, er ontstaan roepingen, er zijn Wereld Jongeren Dagen, er zijn tekenen van leven, maar u heeft ze nog niet gezien. Er zijn kerken, ook in Nederland, waar jonge mensen komen, waar activiteiten zijn, waar jonge mensen hoop vinden. Waar de Kerk ergens voor staat op een positieve manier.

Wij, allen, leden van de Kerk, gelovigen, mensen van goede wil, wij zijn geroepen om de wereld de hoop te geven! Met ons afscheiden van elkaar, van het lichaam de Kerk, zal de wereld nooit Christus ontdekken. Afscheiding is niet het antwoord.Jong en Katholiek

Datum:
Permalink   
 

Beste San Salvator-groep,

"Nu zijn wij in ieder geval niet meer stiekem. We opereren nu vanuit een gehuurd zaaltje in een buurthuis. Wel een beetje krap, maar dat is ook wel weer gezellig! Wij staan met beide benen in de seculiere maatschappij. Wij komen uit de moederkerk, maar zijn een andere weg gegaan. Wij vinden dat de moederkerk een verouderde methodiek hanteert en op alle fronten faalt. Wij hangen de succesvolle lijn Oosterhuis aan! Voor vrouwelijke voorgangers (ook al is dat in strijd met de traditie van de moederkerk en de bijbel) Voor gehuwde mannelijke voorgangers (Paus Petrus I was immers getrouwd!) Voor het homohuwelijk, Voor Abortus Provocatus, Voor Euthanasie. Noem maar op, wij zijn heel modern. En ook heel gezellig. En dat in alle openheid. Daar is dus niks stiekems aan. WIJ ZIJN DE kerk!!!"

Nee, jullie zijn niet de kerk: jullie hebben de schaapsstal verlaten. De schaapsstal zal altijd blijven staan, dat is de moederkerk, waar de hele wereld tegen aanschopt. Alles daarbuiten is in doodsgevaar: er zijn wolven en beren. Er zijn rovers die de schapen willen roven van de herder.

Die schaapsstal, dát is die oude methodiek van Christus om de schaapsstal te beschermen tegen diezelfde rovers en wolven. Jullie zijn rovers van de waarheid, wolven vermomd als schapen. Het lijkt me dat jullie zo reeël moeten zijn om dit toe te geven en om je niet meer katholiek te noemen. Waarom noemen jullie je nog katholiek, als je je niet meer confomeert aan de RK Kerk?

"Wat wij wel heel erg jammer vinden is dat er praktisch geen mensen onder de 60 in onze boodschap geloven. Het zou toch erg zijn als ons WARE KATHOLICISME zou uitsterven?"

Dat klopt, omdat de jeugd niet in jullie boodschap zal geloven. Ik in ieder geval niet. Ook al is het nog zo "gezellig" bij jullie. Het ware katholicisme is niets anders dan trouw aan Jezus en zijn kerk, dat vraagt een levende relatie met Christus. Dat vraagt gebed, dat vraagt een offer brengen, dat vraagt niet alleen doen, maar ook stil zijn, de stilte zoeken. De waarheid kan niet omgevormd worden in een modern jasje. Waarheid zal altijd waarheid blijven. Jezus blijft dezelfde: gisteren, vandaag en morgen. Jullie boodschap predikt verzet en is verder vaag en alles mag: nou, wat moet de jeugd in een kerk die dat predikt, als ze in de wereld ook alles mag? Jullie zouden de jongeren kunnen aantrekken met een boodschap die iets van ze vraagt: Jezus belooft ons wel de hemel, maar niet via een makkelijke weg. Die smalle weg is niet altijd makkelijk te vinden, maar de brede weg leidt niet naar het geluk. Die brede weg is naar mijn mening de wereld die alles biedt, die alles goedpraat, die alles belooft.

"Niet het ware katholicisme zal uitsterven, want dat is de moederkerk die Jezus zelf heeft gewild en "de poorten der hel zullen haar niet overweldigen".

Nou ik denk dat jongeren voelen zich door jullie opstandigheid niet aangesproken voelen. De jeugd wil de waarheid en enthousiasme. Jullie onthouden de jeugd de waarheid van Christus, vind ik. Ik ben zo'n jongere. Ik ben dankbaar dat ik de RK Kerk heb leren kennen, doordat Jezus me daartoe heeft uitgenodigd. Mensen als jullie overtuigen me daarvan niet. Ik geloof niet dat afscheiding zoals jullie groep beoogt, iets zal veranderen, noch dat "eigen kerkje spelen" iets zal oplossen. Hetzelfde geldt met een huwelijk: alleen trouw zijn aan elkaar maakt je gelukkig, en niet ontrouw. Ik ben ook dankbaar dat de Kerk ons waarden voorhoudt, een moraal, een boodschap van hoop en vreugde. Ik ben jong en ik ben blij dat ik ouderwetse normen en waarden van de RK Kerk heb leren kennen. Ik ben een jongere die ook in de seculiere wereld staat, maar die wel beseft dat zij me niets te bieden heeft als Christus niet mijn fundament is. Ik ben een jongere, ik zit niet in een klooster, maar ik bid wel iedere dag en ga iedere zondag naar de kerk.

"Voor het homohuwelijk, Voor Abortus Provocatus, Voor Euthanasie. Noem maar op, wij zijn heel modern."

Modern ja, precies zoals de wereld het ziet en wil. Maar welke boodschap kunnen jullie ons, de jeugd, leren? Wat is een kerk waard die abortus aanvaard, is dat reclame voor een kerk? Weten jullie dan nog niet wat een ellende abortus veroorzaakt bij een vrouw? Geloven jullie erin om een leven te beëindigen en noemen jullie dat christelijk? Wat een voorbeeld geven jullie! Over de andere thema's, homohuwelijk en euthanasie schaar ik mij achter het standpunt van de Kerk, het standpunt van God. Nee, modern zijn is niet altijd: goed, naar mijn mening.San Salvator Groep

Datum:
Permalink   
 

Sebastiaan Cruijff schreef:

Na het ingrijpen in de San Salvator is de kerk op zondags wel heel erg leeg. Hoewel het wel weer wat begint aan te trekken. En laten we eerlijk zijn: De meeste bezoekers van de oude San Salvator kwamen van buiten Orthen, lekker stiekem hun niet-katholieke ding doen in een katholieke kerk.


 Nu zijn wij in ieder geval niet meer stiekem. We opereren nu vanuit een gehuurd zaaltje in een buurthuis. Wel een beetje krap, maar dat is ook wel weer gezellig! Wij staan met beide benen in de seculiere maatschappij. Wij komen uit de moederkerk, maar zijn een andere weg gegaan. Wij vinden dat de moederkerk een verouderde methodiek hanteert en op alle fronten faalt. Wij hangen de succesvolle lijn Oosterhuis aan! Voor vrouwelijke voorgangers (ook al is dat in strijd met de traditie van de moederkerk en de bijbel) Voor gehuwde mannelijke voorgangers (Paus Petrus I was immers getrouwd!) Voor het homohuwelijk, Voor Abortus Provocatus, Voor Euthanasie. Noem maar op, wij zijn heel modern. En ook heel gezellig. En dat in alle openheid. Daar is dus niks stiekems aan. WIJ ZIJN DE kerk!!!

Wat wij wel heel erg jammer vinden is dat er praktisch geen mensen onder de 60 in onze boodschap geloven. Het zou toch erg zijn als ons WARE KATHOLICISME zou uitsterven?Sebastiaan Cruijff

Datum:
Permalink   
 

Na het ingrijpen in de San Salvator is de kerk op zondags wel heel erg leeg. Hoewel het wel weer wat begint aan te trekken. En laten we eerlijk zijn: De meeste bezoekers van de oude San Salvator kwamen van buiten Orthen, lekker stiekem hun niet-katholieke ding doen in een katholieke kerk.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Nee, natuurlijk hoor ik niet in de RK-kerk thuis. Als ik daar lid van zou zijn, zou ik mij kapot schamen. In ieder geval meteen mijn lidmaatschap schrappen en mij laten ontdopen. Wie wil er nou lid zijn van zo'n verachtelijke pedofielenclub? Het voortbestaan van Martijn is tenminste omstreden, maar als er iets voor opheffing in aanmerking komt dan is het wel die viespeukenzooi van God en Jezus. Wat is dat christelijk geloof toch een smerige vertoning! En dan zo'n paus, die de schandalen met de mantel der liefde toedekt. Te walgelijk voor woorden. En daar lopen bloedhonden als Mutsaerts en Hurkmans ja- en amenknikkend achteraan. Criminelen zijn het.

Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Anoniem schreef:

Je zal toch maar in die God en Jezus van de RK-pedopriesterkerk geloven! Wat een orthodox tuig daarboven in de hemel, zeg! Die mensen van de San Salvator hebben geprobeerd niet meer klakkeloos en zwijmelend achter God en Jezus aan te sloffen, maar nog iets opbouwend van dat geloof te maken. Dat valt niet mee natuurlijk en al helemaal niet als hemelse bloedhonden als Hurkmans en Mutsaerts het voor het zeggen hebben. Harteloze religieuze criminelen zijn die twee. Homo's trouwen mag niet van God en daar houden die twee liefdeloze relischurken zich slaafs aan. Want zij willen in de hemel komen bij hun  sadistische god. God discrimineert homo's, dan wij ook! zo is hun motto.

Ook met de kwestie Peijnenburg gehoorzamen beide bloedhonden blindelings aan Gods regels wat betreft het celibaat. Andere mensen tellen niet, alleen hun beider eigen plekjes in de hemel.

Wat een walgelijke vertoning!


 Als u de Rooms Katholieke kerk walgelijk vindt hoort u daar niet thuis, net zoals enkele leden van de san salvatorgroep.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Je zal toch maar in die God en Jezus van de RK-pedopriesterkerk geloven! Wat een orthodox tuig daarboven in de hemel, zeg! Die mensen van de San Salvator hebben geprobeerd niet meer klakkeloos en zwijmelend achter God en Jezus aan te sloffen, maar nog iets opbouwend van dat geloof te maken. Dat valt niet mee natuurlijk en al helemaal niet als hemelse bloedhonden als Hurkmans en Mutsaerts het voor het zeggen hebben. Harteloze religieuze criminelen zijn die twee. Homo's trouwen mag niet van God en daar houden die twee liefdeloze relischurken zich slaafs aan. Want zij willen in de hemel komen bij hun  sadistische god. God discrimineert homo's, dan wij ook! zo is hun motto.

Ook met de kwestie Peijnenburg gehoorzamen beide bloedhonden blindelings aan Gods regels wat betreft het celibaat. Andere mensen tellen niet, alleen hun beider eigen plekjes in de hemel.

Wat een walgelijke vertoning!Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Deze mensen (van de San Salvator) doen me aan kleine kinderen denken, die blijven doorzeuren als hun moeder hun iets schadelijks verbiedt (bijv. in de afgrond springen of zich volstoppen met snoep totdat ze misselijk worden). Wie zegt dat zo'n moeder liefdeloos is? Zij zou juist liefdeloos zijn als zij alles zou toelaten wat schadelijk kan zijn voor haar kinderen!Angela

Datum:
Permalink   
 

Beste Corrie,

Jezus en het "goede in mensen" worden altijd uitgespeeld als excuus om allerlei experimenten binnen de kerk te rechtvaardigen tegen het "kerkelijk gezag". Dat gezag wordt dan vaak voorgesteld als hardvochtig, en in strijd met de liefde.

Er was in die San Salvatorkerk het nodige mis, dus dat het bisdom ingreep is niet meer dan billijk. Uiteraard schreeuwen de media dan moord en brand, maar daar heeft Mutsaerts zich niets van aangetrokken.corrie wolters

Datum:
Permalink   
 

Zojuist belandde ik voor het eerst op deze site, zoeken naar info over de San Salvator in Den Bosch. Het is al een flink aantal jaren geleden dat ik er was. E hetb heeft me goed gedaan. Maar kennelijk mag dat niet en ik zit ik helemaal fout, gezien de harde veroordelende reacties. Wat hebben die met God te maken, wat hebben die met Jezus te maken? Waarom mag je niet proberen het beste in mensen naar boven te halen, ook in hun manier van leven en op hun manier, en ook al strookt die misschien niet die van jou?  Wat een hardheid en een respectloosheid. De mensen zijn er kennelijk voor de kerkelijke regels, die allemaal een heel lange eschiedenis hebben en waarover het laatste woord zeker niet gesproken is. Een heid is iets heel anders dan eenvormigheid.  En om dat laatste gaat het kennelijk. Verbijsterend............ www.corriewolters.nlverslaggever

Datum:
Permalink   
 

Om aantrekkelijk te zijn voor jongeren moet de kerk authentiek en radicaal zijn. Dat zegt aankomend ‘jongerenbisschop’ Rob Mutsaerts vandaag in Kruispunt Radio. Morgen, tijdens de Katholieke Jongerendag (KJD), neemt de Bossche hulpbisschop het referentschap Jeugd en Catechese over van hulpbisschop Everard de Jong.

Mutsaerts: “We vinden ‘radicaal’ een eng woord, maar dat komt omdat we het verwarren met een ander soort radicaliteit, waarbij mensen dit aan anderen opleggen. Radicaal in de goede, katholieke zin betekent dat je alleen radicaal bent voor jezelf. Kijk naar Moeder Theresa, kijk naar Sint Franciscus.”
historicus

Datum:
Permalink   
 

Het is ongetwijfeld waar dat het Evangelie in elke tijd in nieuwe, eigentijdse bewoordingen moet worden uitgedragen.
Maar, zoals paus Benedictus XVI onlangs nog zei, de geloofscrisis is wat de Kerk opbreekt. Men - heel in het algemeen - gelooft niet meer. Die crisis, dat ongeloof is begonnen aan de top, onder theologen vóór en vooral na WO II. De Kerk heeft haar intellect verloren, en het enige wat nog bloeit zijn de pelgrimages, de Maria-devotie.

De San Salvator is symptomatisch voor het modernisme dat de Kerk sinds de jaren 60 begon te slopen. Mensenliefde of humanisme, sociale betrokkenheid, pacifisme, emancipatie van homo's, pastorale werksters et cetera... Dat is niet het Evangelie in nieuwe bewoordingen uitleggen. Het heeft niets meer met het Geloof te maken. En het is bovendien allang niet nieuw meer, maar achterhaald door de tijd. Waarschijnlijk had het bisdom er beter aan gedaan dat overblijfsel van de jaren 60 gewoon, op een natuurlijke manier te laten doodbloeden.
Hetzelfde geldt voor de Oosterhuis-liturgie en de grijze duiven die daar nu nog belangstelling voor hebben. De nieuwe generatie ziet daar niets meer in.
De traditie daarentegen, heeft toekomst.Andre

Datum:
Permalink   
 

 "De Opstandigen" verkopen de afscheiding als een succes. Dit omdat er bij hun dienst in het buurthuis ruim 250 mensen kwamen opdagen, terwijl bij de H. Mis in de San Salvator nog geen 50 mensen aanwezig waren. En 50 mensen in zo'n grote kerk is een heel leeg gezicht. Maar één gewonnen slag is nog geen gewonnen oorlog. Hierbij wil ik wel mijn excuses aanbieden voor het gebruik van het negatieve woord oorlog. Maar zo komt het conflict wel bij mij over. En waar er twee kijven, hebben er twee schuld...

De Opstandigen zijn pas succesvol als over 10 jaar nog steeds 250 mensen ( of meer)  naar hun diensten komen, en het kerkbezoek in de San Salvator dan nog steeds op 50 mensen per mis zou bedragen. Ben benieuwd wat gaat gebeuren als de hype ervan af is.  Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Anonieme bijdrage kunnen verwijderd worden. Plaats een naam bij je bijdrage als je dit wil voorkomen!
Anoniem schreef

Anoniem schreef
een andere buitenstaander schreef

Een wijze hoogleraar/theoloog uit Brabant zei eens: laten we ophouden elkaar telkens weer de maat te nemen. Als die salvatorianen gelukkig zijn met hun zondagse bijeenkomsten, gun ze dan dat geluk. Niemand hoeft naar die kerk, zoals ook niemand naar de kerk van de regelneven hoeft. Zei Christus niet dat er vele kamers zijn in het huis van zijn Vader? Zelf ben ik niet katholiek, maar ik begrijp niet hoe een kerk die toch al zo zwak staat ook nog eens onderling ruzie gaat maken over louter vormelijke aspecten. Of is het juist zo dat wanneer een schip aan het zinken is, de leden van de bemanning elkaar aanvliegen?


 Peter Nissen is helemaal niet wijs. Als die Salvatorianen (gebruikers salvatorkerk) willen blijven doen wat ze al jaren doen, kunnen ze zich afsplitsen van de RK kerk. Is al eerder gedaan hoor, kent u de Oud Katholieke kerk?

Iedere organisatie kent regels. Als je die totaal overtreedt, dan "hoor" je niet in die organisatie, en zal die organisatie maatregelen treffen.

Van onderling ruzie maken is nauwelijks sprake. Het betreffende bisdom had tot voor kort 230 parochies, de San Salvator is er precies 1 van. 

Die mensen gebruiken een Rooms Katholieke kerk. Dan dienen ze zich ook aan de regels van die kerk te houden, net als die andere 229 parochies dat proberen te doen.


 helemaal gelijk !  en gewoon zo doorgaan. dan zijn er binnenkort nog 229 gelovigen in het bisdom, ipv 229 parochies.


 U overdrijft wel een beetje. We praten hier over 1 eilandje in de wereldkerk, 1 eiland in het bisdom Den Bosch. Er kan echt wel het een en ander in de kerk, maar men moet zich wel aan de spelregels houden. Dat geldt voor heel conservatieve mensen maar ook voor heel progressieve mensen.

Overigens is de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers in Gerwen (Clemenskerk SSPX) een heel stuk lager dan in Orthen.....Nachtwacht

Datum:
Permalink   
 

Katheleijne schreef

San Salvator Den Bosch; Een wrange vrucht van mgr. Bluyssen!

Leuke stellingname. De juiste vraag had echter moeten zijn: San Salvator Den Bosch: Een wrange vrucht van het Tweede Vaticaans Concillie.

De Salvatoranen beroepen zich op bovenstaad concillie om hun manier van kerk willen zijn te rechtvaardigen. Dat doen andere bewegingen ook. Neem nou het op dit forum veel verguisde oer-conservatieve Neo Katechumenaat. Beroepen zich ook op dit concillie, maar trekken totaal andere conclusies.

Hoe kan een concillie dat zo verschillend geinterpreteerd kan worden Goed worden genoemd voor de kerk? Begin steeds meer te denken dat dit concillie "Een vergissing" is.

 

Dat het concilie een vergissing was, is een open deur intrappen. Dat weet zelfs, als eerste, de paus. Maar wat kan hij doen? Hij was er zelf bij betrokken, al twintig jaar later zag hij de kwalijke gevolgen en, eenmaal paus, moest hij de "hermeneutiek van de continuïteit" uitvinden om de kerk voor een schisma te behoeden.

De Tijd moet het doen, en dat betekent minstens honderd jaar.


 Katheleijne

Datum:
Permalink   
 

San Salvator Den Bosch; Een wrange vrucht van mgr. Bluyssen!

Leuke stellingname. De juiste vraag had echter moeten zijn: San Salvator Den Bosch: Een wrange vrucht van het Tweede Vaticaans Concillie.

De Salvatoranen beroepen zich op bovenstaad concillie om hun manier van kerk willen zijn te rechtvaardigen. Dat doen andere bewegingen ook. Neem nou het op dit forum veel verguisde oer-conservatieve Neo Katechumenaat. Beroepen zich ook op dit concillie, maar trekken totaal andere conclusies.

Hoe kan een concillie dat zo verschillend geinterpreteerd kan worden Goed worden genoemd voor de kerk? Begin steeds meer te denken dat dit concillie "Een vergissing" is.historicus

Datum:
Permalink   
 

Curieus dat de geleerde professor kerkhistorie niet ziet dat het "dingetje dat de overgebleven Mariënburgers doen" mogelijk erg leuk en ludiek was in de jaren zestig, maar inmiddels toch wel zeer verouderd. Dat klopt ook, want degenen die in de S.Salvator kerken, zijn allemaal grijze duiven die opgegroeid zijn met de liturgische poëzie van Oosterhuis, de vredesbeweging, het koffiedrinken voor Nicaragua, het samenvieren met protestanten en andere improvisaties.

Een kerkhistoricus als N. zou dat, op grond van zijn expertise inzake modeverschijnselen, toch terstond moeten doorprikken. De jongeren van nu lopen er toch ook anders bij dan die uit de tijd van de beatles.

Tja, en die bisschoppen die hun rug niet rechthouden, dat is natuurlijk een ander probleem. Sinds de seksschandalen hoor je niets meer van het episcopaat (daarvoor ook al niet veel).B. Willebrands

Datum:
Permalink   
 

Vrouwe van alle Volkeren schreef

De Leer is goed. De regels kunnen veranderd worden.


 De regels van de wereldkerk zijn ingrijpend veranderd na het tweede Vaticaans Concillie. Men moet bij de San Salvator niet denken dat zij eenzijdig afwijkende dingen mag doen. Er kan best "het een en ander" in de kerk, binnen bepaalde grenzen. Die worden overschreden. En dan houdt het uiteindelijk een keer op. Mgr. Bluyssen had al in de 80er jaren moeten ingrijpen in deze parochie. Hij was het volslagen oneens met wat daar gebeurde. Maar hij "durfde niet". Dus een wrange vrucht van het niet-handelen van deze bisschop. Of bijna niet handelen. Hij heeft de toenmalige pastoor en parochiebestuur wel een paar keer ernstig toegesproken. Maar deze mensen gingen gewoon door met stout zijn. Na het wegvallen van de pastoor in 2007 is het helemaal een zooitje geworden daar. Gewoon anarchie. Gewone Orthenaren zie je practisch niet meer in deze kerk. De bejaardensoos die in de San Salvator "denkt te kerken" komt uit heel Brabant, en soms zelfs van verder om hier haar dingetje te doen. Een van de laatste bastions van de Marienburg. Nu zijn dit héél venijnige lieden, ik benijd de puinruimer niet. Mensen die schermen met Hans Kung en Peter Nissen mag hij "proberen" weer in lijn met de Wereldkerk te brengen. Dat gaat natuurlijk nooit lukken. In het gunstigste geval lopen die mensen huilend weg. In het slechtste geval bezetten ze de kerk onrechtmatig en maken ze het de puinruimer onmogelijk zijn werk te doen. In dat geval rest er maar 1 oplossing: Het aan de eredienst ontrekken van dit kerkgebouw.

De vrijwilligers bij de San Salvator moet het verder onmogelijk worden gemaakt ooit nog ergens als vrijwilliger in de kerk te mogen werken. Dat lijkt me niet zo moeilijk. Wat men in de San Salvator uithaalt mag zelfs niet in Groningen Leeuwarden, zo erg is het.Vrouwe van alle Volkeren

Datum:
Permalink   
 

De Leer is goed. De regels kunnen veranderd worden.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

"....en het nuchter naar de eucharistie gaan. en geen vlees op vrijdag. en verplicht elke week naar de mis gaan. en ... u weet er vast meer dan ik."

 

Dit is onveranderd. Alleen houdt niemand zich er nog aan. U dus ook waarschijnlijk ook niet. De 5 geboden van de Kerk staan in de katechismus.Pater Peregerinus

Datum:
Permalink   
 

De Russisch-orthodoxen, de moslims en de joden houden "hun liturgie" boven de tijd, dus die verandert niet.

Waarom zou de RK meegaan met de tijd? Want wie zich door de tijd laat meevoeren, verliest het contact met de eeuwigheid.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

KN schreef

Is de botsing tussen hulpbisschop Rob Mutsaerts en de parochieleden van de San Salvator in Den Bosch tekenend voor de tijdsgeest van de katholieke Kerk, zoals hoogleraar Kerkgeschiedenis Peter Nissen stelde in EenVandaag? De San Salvator is een zogenoemde 'moderne' parochie in Den Bosch, waar homostellen kunnen 'trouwen' en parochieleden zonder wijding de 'dienst' mogen leiden. Volgens EenVandaag is Mutsaerts aangesteld om de parochie weer in de pas te laten lopen, maar de parochieleden van de San Salvator gaan daar niet mee akkoord. Ze weigeren Mutsaerts zelfs de sleutel van de kerk te geven.

Het conflict staat natuurlijk niet op zichzelf. In korte tijd haalden verschillende conflicten tussen 'conservatieve' en 'vooruitstrevende' katholieken de media: de oranjepastoor, de homoseksuele prins carnaval die geen hostie kreeg en onlangs nog de weigerpastoor die een parochiaan geen kerkelijke uitvaart gaf omdat hij voor euthanasie koos. "Er heerst angst voor 'het nieuwe'", aldus Nissen in het tv-programma. Maar hoe 'nieuw' is deze 'vooruitstrevende' parochie? Was de 'moderne' Acht Mei Beweging, die halsstarrig de duurzame standpunten van de katholieke Kerk probeerde te veranderen, niet juíst achterhaald geworden? Opgericht in 1985, hief zij zichzelf in 2003 niet voor niets op.

Afgelopen zaterdag kwamen 150 'kritische' katholieken bijeen tijdens het jaarcongres van de Mariënburgvereniging in Amersfoort. Een foto in de Volkskrant toonde nog eens schrijnend aan: de bezoekers zijn allemaal grijs en (hoog)bejaard. Volgens scheidend voorzitter Erik Jurgens komen jongeren hier niet omdat zij "geen zin zien in het trekken aan een dood paard", zo stelde hij maandag in diezelfde krant. Maar zou het ook kunnen dat jongeren zich meer aangetrokken voelen door het 'conservatieve', echt katholieke geluid, doordat het zo heerlijk haaks staat op de snelle, oppervlakkige emocultuur van de geseculariseerde samenleving? En dat de Kerk daardoor misschien wel meer dan ooit een antwoord kan zijn op de problemen van nu?

In de politiek heerst er een poldermentaliteit: politieke partijen op het pluche moeten steeds weer afstand nemen van hun eigenlijke standpunten om samen te kunnen werken met andere partijen en om vakbonden tevreden te stellen. Resultaat: steeds meer zwevende kiezers en vager wordende politieke partijen met een korte houdbaarheidsdatum.

Aangezien de Nederlandse Kerkprovincie geen politieke partij is, kon aartsbisschop Eijk dan ook 'nee' zeggen, toen de Mariënburgvereniging de bisschoppen onlangs opriep tot een 'pastoraal beraad van katholieke gelovigen'. Voor sommigen is dit een teken dat de Kerk de deur dicht doet voor hen die haar lijn niet volgen. Je kunt het ook zien als bewijs dat de katholieke Kerk doordachte, duurzame standpunten heeft, die al 2000 jaar lang relevant zijn (gebleken). En die standpunten zijn nog net zo relevant over nog eens 2000 jaar, mits de Kerk zich niet aanpast aan iedere maatschappelijke waan-van-de-dag-'vernieuwing'. het is jammer, dat u de colleges kerkgeschiedenis van prof. Nissen niet heeft gevolgd. dan zou u weten, dat veel van de stellingen van de RK kerk geen 2000 jaar oud zijn. de kerk heeft zich in de loop van de tijd regelmatig aangepast aan de maatschappelijke omstandigheden. wat eertijds gold, geldt nu niet meer, een paar voorbeelden: het voorgeborgte . en het nuchter naar de eucharistie gaan. en geen vlees op vrijdag. en verplicht elke week naar de mis gaan. en ... u weet er vast meer dan ik.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Anonieme bijdrage kunnen verwijderd worden. Plaats een naam bij je bijdrage als je dit wil voorkomen!
Anoniem schreef

een andere buitenstaander schreef

Een wijze hoogleraar/theoloog uit Brabant zei eens: laten we ophouden elkaar telkens weer de maat te nemen. Als die salvatorianen gelukkig zijn met hun zondagse bijeenkomsten, gun ze dan dat geluk. Niemand hoeft naar die kerk, zoals ook niemand naar de kerk van de regelneven hoeft. Zei Christus niet dat er vele kamers zijn in het huis van zijn Vader? Zelf ben ik niet katholiek, maar ik begrijp niet hoe een kerk die toch al zo zwak staat ook nog eens onderling ruzie gaat maken over louter vormelijke aspecten. Of is het juist zo dat wanneer een schip aan het zinken is, de leden van de bemanning elkaar aanvliegen?


 Peter Nissen is helemaal niet wijs. Als die Salvatorianen (gebruikers salvatorkerk) willen blijven doen wat ze al jaren doen, kunnen ze zich afsplitsen van de RK kerk. Is al eerder gedaan hoor, kent u de Oud Katholieke kerk?

Iedere organisatie kent regels. Als je die totaal overtreedt, dan "hoor" je niet in die organisatie, en zal die organisatie maatregelen treffen.

Van onderling ruzie maken is nauwelijks sprake. Het betreffende bisdom had tot voor kort 230 parochies, de San Salvator is er precies 1 van. 

Die mensen gebruiken een Rooms Katholieke kerk. Dan dienen ze zich ook aan de regels van die kerk te houden, net als die andere 229 parochies dat proberen te doen.


 helemaal gelijk !  en gewoon zo doorgaan. dan zijn er binnenkort nog 229 gelovigen in het bisdom, ipv 229 parochies.KN

Datum:
Permalink   
 

Is de botsing tussen hulpbisschop Rob Mutsaerts en de parochieleden van de San Salvator in Den Bosch tekenend voor de tijdsgeest van de katholieke Kerk, zoals hoogleraar Kerkgeschiedenis Peter Nissen stelde in EenVandaag? De San Salvator is een zogenoemde 'moderne' parochie in Den Bosch, waar homostellen kunnen 'trouwen' en parochieleden zonder wijding de 'dienst' mogen leiden. Volgens EenVandaag is Mutsaerts aangesteld om de parochie weer in de pas te laten lopen, maar de parochieleden van de San Salvator gaan daar niet mee akkoord. Ze weigeren Mutsaerts zelfs de sleutel van de kerk te geven.

Het conflict staat natuurlijk niet op zichzelf. In korte tijd haalden verschillende conflicten tussen 'conservatieve' en 'vooruitstrevende' katholieken de media: de oranjepastoor, de homoseksuele prins carnaval die geen hostie kreeg en onlangs nog de weigerpastoor die een parochiaan geen kerkelijke uitvaart gaf omdat hij voor euthanasie koos. "Er heerst angst voor 'het nieuwe'", aldus Nissen in het tv-programma. Maar hoe 'nieuw' is deze 'vooruitstrevende' parochie? Was de 'moderne' Acht Mei Beweging, die halsstarrig de duurzame standpunten van de katholieke Kerk probeerde te veranderen, niet juíst achterhaald geworden? Opgericht in 1985, hief zij zichzelf in 2003 niet voor niets op.

Afgelopen zaterdag kwamen 150 'kritische' katholieken bijeen tijdens het jaarcongres van de Mariënburgvereniging in Amersfoort. Een foto in de Volkskrant toonde nog eens schrijnend aan: de bezoekers zijn allemaal grijs en (hoog)bejaard. Volgens scheidend voorzitter Erik Jurgens komen jongeren hier niet omdat zij "geen zin zien in het trekken aan een dood paard", zo stelde hij maandag in diezelfde krant. Maar zou het ook kunnen dat jongeren zich meer aangetrokken voelen door het 'conservatieve', echt katholieke geluid, doordat het zo heerlijk haaks staat op de snelle, oppervlakkige emocultuur van de geseculariseerde samenleving? En dat de Kerk daardoor misschien wel meer dan ooit een antwoord kan zijn op de problemen van nu?

In de politiek heerst er een poldermentaliteit: politieke partijen op het pluche moeten steeds weer afstand nemen van hun eigenlijke standpunten om samen te kunnen werken met andere partijen en om vakbonden tevreden te stellen. Resultaat: steeds meer zwevende kiezers en vager wordende politieke partijen met een korte houdbaarheidsdatum.

Aangezien de Nederlandse Kerkprovincie geen politieke partij is, kon aartsbisschop Eijk dan ook 'nee' zeggen, toen de Mariënburgvereniging de bisschoppen onlangs opriep tot een 'pastoraal beraad van katholieke gelovigen'. Voor sommigen is dit een teken dat de Kerk de deur dicht doet voor hen die haar lijn niet volgen. Je kunt het ook zien als bewijs dat de katholieke Kerk doordachte, duurzame standpunten heeft, die al 2000 jaar lang relevant zijn (gebleken). En die standpunten zijn nog net zo relevant over nog eens 2000 jaar, mits de Kerk zich niet aanpast aan iedere maatschappelijke waan-van-de-dag-'vernieuwing'.
Observator

Datum:
Permalink   
 

Volgens kardinaal Simonis was na de ondergang van de Acht Mei Beweging, eind vorige eeuw, de STILTE VAN HET KERKHOF ingetreden. Maar nu blijken er toch nog naschokken te zijn van de zogeheten "kritische katholieken" die in de jaren 60 furore maakten met hun improvisaties in de zondagsviering. De STILTE is dus blijkbaar doorbroken, maar het heeft er alle schijn van dat het bisdom Den Bosch er korte metten mee zal maken.Anoniem

Datum:
Permalink   
 

Anonieme bijdrage kunnen verwijderd worden. Plaats een naam bij je bijdrage als je dit wil voorkomen!
een andere buitenstaander schreef

Een wijze hoogleraar/theoloog uit Brabant zei eens: laten we ophouden elkaar telkens weer de maat te nemen. Als die salvatorianen gelukkig zijn met hun zondagse bijeenkomsten, gun ze dan dat geluk. Niemand hoeft naar die kerk, zoals ook niemand naar de kerk van de regelneven hoeft. Zei Christus niet dat er vele kamers zijn in het huis van zijn Vader? Zelf ben ik niet katholiek, maar ik begrijp niet hoe een kerk die toch al zo zwak staat ook nog eens onderling ruzie gaat maken over louter vormelijke aspecten. Of is het juist zo dat wanneer een schip aan het zinken is, de leden van de bemanning elkaar aanvliegen?


 Peter Nissen is helemaal niet wijs. Als die Salvatorianen (gebruikers salvatorkerk) willen blijven doen wat ze al jaren doen, kunnen ze zich afsplitsen van de RK kerk. Is al eerder gedaan hoor, kent u de Oud Katholieke kerk?

Iedere organisatie kent regels. Als je die totaal overtreedt, dan "hoor" je niet in die organisatie, en zal die organisatie maatregelen treffen.

Van onderling ruzie maken is nauwelijks sprake. Het betreffende bisdom had tot voor kort 230 parochies, de San Salvator is er precies 1 van. 

Die mensen gebruiken een Rooms Katholieke kerk. Dan dienen ze zich ook aan de regels van die kerk te houden, net als die andere 229 parochies dat proberen te doen.Maria Dolores

Datum:
Permalink   
 

Een relatieve buitenstaander schreef

Een vraag die me al lang bezig houdt en door het lezen van bovenstaande reacties bij mij weer actueel wordt luidt:

Waar is het allemaal om te doen, 'het woord en gedachtegoed van Jezus Christus' of 'de regels van de Rooms Katholieke Kerk'?

Volgens mij gaat het om het eerste. Als we dit in gedachte houden hoeft het toch niet  zo moeilijk te zijn en ontstaat er meer ruimte voor 'oplossingen'.

 

 


 Het is inderdaad niet zo heel moeilijk. De San Salvator Parochie is een Rooms Katholieke Kerk. De Rooms Katholieke Kerk heeft haar eigen interpretatie over het gedachtengoed van Jezus Christus, net zoals alle Christelijke kerken zo hun eigen interpretatie hebben. In een Rooms Katholieke kerk zal men zich moeten houden aan de algemeen geldende Rooms Katholieke interpretatie van het gedachtengoed van Jezus Christus. 

Elke organisatie heeft regels, ook religieuze organisaties.  Zelfs vrijzinnig protestanten (hoewel er daar niet zo heel veel meer van zijn in Nederland)!

Als je het niet eens bent met de regels van de organisatie waartoe je zegt te behoren, kun je ervoor kiezen een eigen kerkgenootschap te stichten. Dat kan je doen en laten wat je leuk vindt. Het is alleen geen Rooms Katholieke kerk meer. Zelf begrijp ik die opstandigen niet. Waarom willen ze zich ueberhaupt Rooms Katholiek noemen? Is het alleen maar vanwege het gebruik van het onroerend goed (kerkgebouw)?

Zelfs mgr. Bluyssen had indertijd zeer ernstige bedenkingen tegen de praktijken in de San Salvator. Alleen heeft hij niet durven ingrijpen. Met desastreuze gevolgen.

Zelf woon ik in Orthen; de meeste mensen die naar de san Salvator komen zijn geen Orthenaren. Ze komen van heinde en verre "hun ding doen". Veel Orthenaren gaan liever naar de naburige parochie. Daar krijg je tenminste een normale mis, niet dat zeurtheater in de San Salvator.een andere buitenstaander

Datum:
Permalink   
 

Een wijze hoogleraar/theoloog uit Brabant zei eens: laten we ophouden elkaar telkens weer de maat te nemen. Als die salvatorianen gelukkig zijn met hun zondagse bijeenkomsten, gun ze dan dat geluk. Niemand hoeft naar die kerk, zoals ook niemand naar de kerk van de regelneven hoeft. Zei Christus niet dat er vele kamers zijn in het huis van zijn Vader? Zelf ben ik niet katholiek, maar ik begrijp niet hoe een kerk die toch al zo zwak staat ook nog eens onderling ruzie gaat maken over louter vormelijke aspecten. Of is het juist zo dat wanneer een schip aan het zinken is, de leden van de bemanning elkaar aanvliegen?Een relatieve buitenstaander

Datum:
Permalink   
 

Een vraag die me al lang bezig houdt en door het lezen van bovenstaande reacties bij mij weer actueel wordt luidt:

Waar is het allemaal om te doen, 'het woord en gedachtegoed van Jezus Christus' of 'de regels van de Rooms Katholieke Kerk'?

Volgens mij gaat het om het eerste. Als we dit in gedachte houden hoeft het toch niet  zo moeilijk te zijn en ontstaat er meer ruimte voor 'oplossingen'.

 

 Pagina%paginanummer%van%totalepagina%


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard