Post Info TOPIC: Hoe Maria verscheen in Fryslân
RK NetNieuws

Datum:
Hoe Maria verscheen in Fryslân
Permalink   
 


NIJ ALTOENAE (RK NetNieuws) - Tussen de Oude en Nieuwe Bildtdijk bij het Friese dorp Nij Altena (Nij Altoenae in het Hollands) is afgelopen zondag opnieuw de Heilige Maagd waargenomen.

Ook in Sint Annaparochie werd de verschijning geobserveert, o.a. door de zeer nuchtere Maria (Rietje) Meijer-Pijnacker aan de Nieuwebildtdijk bij de daar gelegen bushalte van lijn 73. Volgens sommige getuigen "zweefde" ze via de Schuringaweg naar het Strandhuis en schoot de verschijning van de Moeder Gods bij de daar gelegen bushalte van lijn 73 loodrecht de hemel in. 

Zowel Riet Meijer als in Nij Altena houden de inwoners de lippen stijf op elkaar. De bewoners van dit gehucht moeten, ook al hebben ze het met eigen ogen gezien, niets hebben van dit soort "Roomse fratsen".

Een lid van de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken wil slechts onder garantie van strikte annonimiteit loslaten dat die "Mariapoppenkast" wel het laatste is waar de mensen van Nij Altoenae op zitten te wachten, "zeker niet in de kom van ons dorp".

Zij benadrukt dat het voornamelijk bezoekers van de jongerencaravan (bij de plaatselijk jeugd bekend als 't Klemzuiphok) achter de kerk zijn. Dat jeugdige drankorgels iets gezien hebben, kan ze zich wel voorstellen, want "die zien wel vaker rare dingen."

Dat ook minder jeugdige burgers als mevrouw Meijer van de Nieuwebildtdijk beweren een verschijning te hebben gezien noemt ze "treurig, al betreft het hier een bewoonster van een van de drie buitengebieden van Nij Altoenae. __________________
Rudolf Haitsema

Datum:
Mariaverschijning niet alleen aan Rietje Meijer
Permalink   
 


lida_slikknielen.jpg
 

Enige correctie heeft dit bericht wel nodig. Op de eerste plaats is het niet nieuw wat Rietje Meijer en die anderen nu gebeurde. Ouderen weten dat deze zogenaamde Mariaverschijningen al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw spelen.

Ze hadden niet alleen aan de Nieuwebildtdijk en in Nij Altoenae, maar ook ten oosten van het bronzen beeld van de Slikwerker in Swarte Hean plaats, dus in Sint Jacobiparochie. Juist ja, de plek waar het Jacobspad naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela begint. Hoewel sommigen hier het hebben over OLVrouw van Nij Altoenae, sprak men vroeger vooral over de Madonna van de Kooitsytipelen. Dit omdat haar allereerste verschijning tijdens een wedstrijd Kooitsytipelen bij Minnertsga werd waargenomen en pas later in Nij Altoenae.

Groot tegenstander was de dominee van Nij Altena. Deze dominee heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er geen woord over deze gebeurtenis in It Frysk Deibl�d, Bildtsche Post en de Ljouwerter Krante kwam te staan.

Nu de dominees zijn verdwenen sjug ik Maria graag verschijne__________________
Ano Nimus

Datum:
Mariaverschijning in Sint Annaparochie en Nij Altoenae
Permalink   
 


P16_06.jpg
 


Kan niet krek meer lang duuren jong , ik zag toch weer eeen verschijning boven de gereformeerde kerk in Ny Altoena, wat zou Maria daar toch te zoeken hebben. Dacht toch eerst dat het door de Haldol kwam maar volgens dr Klatter heeft het daar niets mee te maken. Weet U er antwoord op?__________________
Jan Hielkes Hoekstra

Datum:
RE: Mariaverschijning in Ny Altoenae
Permalink   
 


Hier wordt enigzins negatief gedaan over de zo wonderbaarlijke gebeurtenissen in Nij Altena, maar allen die het gezien hebben, zijn nog steeds niet bekomen van hun verbazing.

Zoiets verdient nader onderzoek inplaats van het cynisme waaraan sommigen zich overgeven.

__________________
Anonymous

Datum:
Ook Riet Meijer-Pijnacker zag de Mariaverschijning
Permalink   
 


Jan Hielkes Hoekstra wrote:

Hier wordt enigzins negatief gedaan over de zo wonderbaarlijke gebeurtenissen in Nij Altena, maar allen die het gezien hebben, zijn nog steeds niet bekomen van hun verbazing.

Zoiets verdient nader onderzoek inplaats van het cynisme waaraan sommigen zich overgeven. 

 

Geheel en hardgrondig eens met de heer Hoekstra. Het is al erg genoeg dat een dominee (sic) zijn kerkvolk verbiedt over zoiets te praten!__________________
Fa Lena

Datum:
RE: Mariaverschijning in Nij Altoenae
Permalink   
 


Iedereen meet zich gelijk een mening toe, zonder te weten welk een diepe indruk dit moet hebben gemaakt.
Aan de andere kant is het ook niet leuk voor de dominee dat zelfs de jongeren uit dat zuiphok het blijkbaar hebben gezien. Voor je het weet timmeren ze die oude caravan nog om tot een katholieke kapel of zo.
De gebeurtenissen worden dan ook met de nodige argwaan bekeken in de dorpskom.
Achterdochtig als men is, vermoedt men dat de tegenstanders hun dorp belachelijk willen maken.
Onbegrip en angst voor de dominee zit er hier bij velen blijkbaar nog goed in, want zodra er hier een buitenstaander naar vraagt, veinst men er nog nooit van gehoord te hebben.


__________________
Jolien

Datum:
Mariaverschijning in Sint Annaparochie en Nij Altoenae
Permalink   
 


Laten we toch blij zijn dat de Moeder Gods ook in het Einde van de Wereld is verschenen! Bovendien, nog wel aan het allermooiste stukje van de Friese waddenkust. Een plek waar je Gods almacht gewaar wordt!__________________
Zwollius

Datum:
RE: Mariaverschijning in Nij Altoenae
Permalink   
 


Is het waar dat de Koninging van de Hemel in Friesland en nt zo uitzag als de vershijningen in het Belgische Beauraing? En waar is er meer informatie te vinden?

__________________
Gertrude

Datum:
Ook Riet Meijer-Pijnacker zag de Amsterdamse Vrouwe van alle Volkeren
Permalink   
 


Als ik die afbeelding goed bekijk, lijkt me dit eerder de door de RK Kerk goedgekeurde Mariaverschijning van Amsterdam, maar dan zonder haar kruis dat zij als "medeverlosseres" draagt.__________________
Germ Bouma

Datum:
Mariaverschijning aan o.a. Maria (Rietje) Meijer-Pijnacker in Stanna
Permalink   
 


Er wordt hier net gedaan of IEDEREEN die Mariaverschijningen hier heeft gezien, maar daar niet over mag (of durft) te praten.
De meesten hebben alleen maar een wat wonderlijk lichtspel gezien, een soort noorderlicht.
Slechts een paar mensen, zoals mevr. Meijer meenden daarin een vrouwfiguur te hebben waargenomen, maar of dat nu Maria was of een andere dame, daarover is men het alles behalve eens.__________________
Jildert

Datum:
RE: Mariaverschijning in Nij Altoenae
Permalink   
 


Wat een sterk initiatief: Hulde!!! It getuigt wer fan in soart leafde foar Maria en zet ook het dorp Minnertsga en onze caravan weer op de kaart. Ze is ook bij ons verschenen!!!! Ik kreeg op de waldwei een idee...
In plaats van een clash tussen de toonaangevende "caravan"groepen komen de rivaliserende keten uit de dorpen Nij Altoenae, Sintanna en Minnertsga nu eens positief in het nieuws als we ook pelgrims ontvagen in onze keten!

Door die Mariaverschijningen promoten we onze woonstreek en zorgen er misschien voor dat mensen van buitenaf hier naar toe komen. Gezellig potje bidden en bier drinken en andere mensen worden daar ook een keer beter van. Da's hard nodig na al die negatieve stukjes in de lwd krant:
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article2709754.ece?show

Laten zien dat het in keten niet alleen om de zuiperij gaat en als de katholieke vrouwtjes zien dat wij zulke goede jongens zijn, zullen ze in grote getale naar onze keten komen.

Misschien een deel van de opbrengst van de pelgrims gebruiken voor een nieuwe caravan op colkesyk.

__________________
Bauke

Datum:
Mariaverschijning is de Amsterdamse Vrouwe van alle Volkeren
Permalink   
 


Jildert wrote:

Ik kreeg op de waldwei een idee...
In plaats van een clash tussen de toonaangevende "caravan"groepen komen de rivaliserende keten uit de dorpen Nij Altoenae, Sintanna en Minnertsga nu eens positief in het nieuws als we ook pelgrims ontvagen in onze keten!...Laten zien dat het in keten niet alleen om de zuiperij gaat en als de katholieke vrouwtjes zien dat wij zulke goede jongens zijn, zullen ze in grote getale naar onze keten komen. Misschien een deel van de opbrengst van de pelgrims gebruiken voor een nieuwe caravan op colkesyk. 

 

Is het geen beter idee om een RIJDENDE caravan in te richten als Mariabarkapel? Ik ben ooit eens in Lourdes beland en dat bestond louter uit caf�'s en winkels vol Mariaprullerie. Nij Altena heeft nieteens ��n kroeg!__________________
Vrouwe Holle

Datum:
Kolder uit de polder van Fryslân: Maria maakt aftreden van onze paus bekend
Permalink   
 


Germ Bouma wrote:

Er wordt hier net gedaan of IEDEREEN die Mariaverschijningen hier heeft gezien, maar daar niet over mag (of durft) te praten. De meesten hebben alleen maar een wat wonderlijk lichtspel gezien, een soort noorderlicht. Slechts een paar mensen, zoals mevr. Meijer meenden daarin een vrouwfiguur te hebben waargenomen, maar of dat nu Maria was of een andere dame, daarover is men het alles behalve eens. 

Allemaal kolder. Het beste bewijs hiervoor is wel dat 'Maria' aan die mevrouw Meijer zou hebben gezegd dat de paus zal aftreden.  Kan het nog gekker? Jammer dat de bus naar Stavoren is opgeheven.__________________
Sierd Terpstra

Datum:
Stop de protestantse ketterij in Friesland
Permalink   
 


Maria komt zeer welgelegen.
Den Haag laat ons in de steek.
Zij komt ons redden van de verpaupering en verwording.
Laatst liet Rein Hagenaars van Wonen in Friesland weten dat Noord-Friesland goed geholpen zou zijn met Haagse subsidies om leegstaande huizen als nieuwbouwlocaties in Tzummarum maar weer te slopen.
Niemand wil er wonen.
Zonder Maria's hulp wonen we straks in spookdorpen in het noorden van Friesland.
De Protestanten hebben het af laten weten.
Hun geloof bracht alleen maar saaiheid.
Laten we weer terugkeren naar het Friese geloof van voor de reformatie.
Laten we om Maria's voorspraak bidden om problemen als verzilting van het landbouwgebied, armoede, drankgebruik onder jongeren en de protestantse ketterij te lijf te gaan.


__________________
Kuno

Datum:
Nij Altoenae
Permalink   
 


Dit moet wel een joke zijn, toch? Maria zal over de HELE WERELD kunnen verschijnen, maar niet in Nij Altoenae. Iedereen die dit dorpje kent snapt wel waarom!!!!!

__________________
Oet

Datum:
Ook Ds. Jan Bruins van Stiens kwam naar Zwarte Haan
Permalink   
 


Het waren echt niet alle dominees die hun neus voor ophaalde voor de Madonna van Zwarte Haan. Waaronder Jan Bruins, dertig jaar lang de dominee van Stiens. Jawel het Stiens dat in die dagen bekend stond als ‘het Friese Sodom’. Waar andere dominees hun neus voor ophaalde, liepen ook de zus en de vrouw van de dominee mee in de Stille Omgang van Zwarte Haan.__________________
Anonymous

Datum:
Mariaal Ds. Bruins van Fryslân
Permalink   
 


Oet wrote:

Het waren echt niet alle dominees die hun neus voor ophaalde voor de Madonna van Zwarte Haan. Waaronder Jan Bruins, dertig jaar lang de dominee van Stiens. Jawel het Stiens dat in die dagen bekend stond als ‘het Friese Sodom’. Waar andere dominees hun neus voor ophaalde, liepen ook de zus en de vrouw van de dominee mee in de Stille Omgang van Zwarte Haan.Jan Bruins heeft als collumnist van de Bildtsche Courant en schrijver van honderden artikelen in andere bladen, zorgvuldig elke toespeling op Zwarte Haan weten te vermijden. Hij zou zich volgens de verhalen, in intieme kring eens hebben laten ontvallen dat hij er van overtuigd was dat Maria daadwerkelijk zou kunnen verschijnen. Later wist hij met grote druk te voorkomen dat de Nieuwe Rotterdammer Courant daarover, ook grappig bedoeld, maar 1 woord over zou publiceren.  __________________
Anonymous

Datum:
ds. Bruins en de Madonna van Zwarte Haan
Permalink   
 


Dat hij in Mariaverschijningen geloofde, heeft ds. Bruins niet gezegd n.a.v. de verschijning in Zwarte Haan. Het zou gezegd zijn toen hij pas met zijn studie in Leiden was begonnen, nog voor zijn bekering door de Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken. __________________
R.F.Algra jr.

Datum:
Mariaverschijning in Sint Annaparochie en Nij Altoenae
Permalink   
 


Het uit Zwarte Haan gestolen bord met bewegwijzering naar oord van de verschijning bij het strandhuis op de nieuwebildtdijk bevind zich in het plaatselijk zuiphok van Firdgum.

Als iemand nu even aangifte doet van de diefstal, kan het wettelijk gezag er voor zorgen dat de dieven worden aangehouden en gestraft en het bord weer bij de rechtmatige eigenaar terecht komt.__________________
Maarten Steensma

Datum:
Rendert?
Permalink   
 


R.F.Algra jr. wrote:

Het uit Zwarte Haan gestolen bord met bewegwijzering naar oord van de verschijning bij het strandhuis op de nieuwebildtdijk bevind zich in het plaatselijk zuiphok van Nij Altoenae. Als iemand nu even aangifte doet van de diefstal, kan het wettelijk gezag er voor zorgen dat de dieven worden aangehouden en gestraft en het bord weer bij de rechtmatige eigenaar terecht komt.
Hohoho, is dit niet onze Friese CDA politieagent met zijn bak vol plexiglaskoeien? De grote ontmantelaar van wietplantagetjes? Onze eigen Sherlock Holmes? Of zit zijn zoontje nu op de politieacademie?

__________________
Tjeerd van der Zweep

Datum:
De dominee van it reade doarp Stiens in Fryslân
Permalink   
 


Ben blij dat er hier eindelijk ook eens serieus wordt ingegaan op zoiets wonderbaarlijks als de gebeurtenissen in Het Bildt.

Mijn grootvader, in 1979 overleden, was er tot de dag van zijn dood van overtuigd dat hij in Zwarte Haan Maria had zien verschijnen. Inderdaad liepen zowel de dominee van it reade doarp Stiens, maar ook zijn vrouw Gesina en zijn zus Agnes regelmatig mee in de Stille Omgang van Zwarte Haan. Uiteraard was dit alleen in familiekring bekend. Maar nu ik dit lees, wil ik dit toch even laten weten.


Met groet,
Tjeerd.__________________
Wim Knukkel

Datum:
Hoe Maria verscheen in Fryslân
Permalink   
 


Tjeerd van der Zweep wrote:

Ben blij dat er hier eindelijk ook eens serieus wordt ingegaan op zoiets wonderbaarlijks als de gebeurtenissen in Het Bildt.

Mijn grootvader, in 1979 overleden, was er tot de dag van zijn dood van overtuigd dat hij in Zwarte Haan Maria had zien verschijnen. Inderdaad liepen zowel de dominee van it reade doarp Stiens, maar ook zijn vrouw Gesina en zijn zus Agnes regelmatig mee in de Stille Omgang van Zwarte Haan. Uiteraard was dit alleen in familiekring bekend. Maar nu ik dit lees, wil ik dit toch even laten weten.


Met groet,
Tjeerd. 

 

Bij ons in de familie ging een soortgelijk verhaal over een achter-achter-oud-tante Elsje, die ze als zuster Fulgentia in het klooster werd gestopt omdat ze in het Bildt een soortgelijke ervaring had. Misschien ligt het aan de omgeving van deze door God verlaten plek die niet voor niets het Einde van de Wereld wordt genoemd.__________________
Tjeerd vd Zwwp

Datum:
Onze Lieve Vrouw van Zwarte Haan
Permalink   
 


Van mijn grootvader weten we eigenlijk niet veel meer dan de datum waarop hij Haar zag.

Dat was 18 februari 1931.

Hij bewaarde een kaartje van de veerboot waarmee hij die dag van Ameland naar Zwarte Haan vaarde tot zijn dood in zijn missaal.__________________
Wim Knukkel

Datum:
Madonna van Zwarte Haan
Permalink   
 


Onze oud-etc, tante Els zou Maria daar in 1872 gezien hebben. En dit verhaal als bejaarde non in 1930 tegen mijn vader hebben verteld. Het maakte op hem als kind een behoorlijke indruk. Niet iedereen had een tante aan wie Maria was verschenen!
Pa was met mijn grootouders in de vakantie naar Wijchen afgereist, waar ze in dat klooster zat.
Wat mijn vader er verder over in zijn memoires schreef is dat tante Els een wonderschone vrouw was toen ze het klooster in ging.
Maar na die ervaring, maar vooral omdat ze weigerde te zwijgen, werd deze lieve vrouw afgevoerd en als hysterica weggestopt in een verwegklooster.__________________
Lezer

Datum:
Mariaverschijning in Sint Annaparochie en Nij Altoenae
Permalink   
 


Dit is inderdaad buitengewoon interessant! __________________
Koch

Datum:
RE: Mariaverschijning in Nij Altoenae
Permalink   
 


nunc iam nulla uiro iuranti femina credat
nulla uiri speret sermones esse fideles__________________
Fedor

Datum:
Ook Riet Meijer-Pijnacker zag de Mariaverschijning
Permalink   
 


Koch wrote:

nunc iam nulla uiro iuranti femina credat
nulla uiri speret sermones esse fideles 

 

Beste Koch, niet iedereen hier is de Friese taal machtig, dus laat even een vertalinkje achter boor de Hollanders s.v.p.
Met dank, Fedor__________________
Anoniem

Datum:
Mariaverschijning in Sint Annaparochie en Nij Altoenae
Permalink   
 


Meine dames en herren,
mijn naam is Robert N�cker uit Duitschland Ruhrgebiet en ik wilde u fragen, naar aanleidung van deze  website of die Mariaverschijningen in uw dorp nog steeds plaats hebben?
Ook wilde ik u vragen of er een pelgrimscentrum in Nij Altoenae is en wie die adresse.

Dank u voor die antwoord
Robert N�cker__________________
Anonymous

Datum:
Permalink   
 

Nij Altoeae heeft geen buitengebieden, deze mensen hebben in grote getale aangegeven niet bij dit gehucht te willen horen.
En gezien deze nieuwe gekte terecht.
Deze buitengebieden vallen onder St. Annaparochie.__________________
Carla

Datum:
RE: Mariaverschijning in Nij Altoenae
Permalink   
 


Nij Altoenae heeft DRIE buitengebieden en ook Nij Altoenae hoort tot de gemeente Het Bildt!

__________________
1 2 311  >  Laatste»  | Pagina%paginanummer%van%totalepagina%  sorted by
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard